Polonia refuză să primească și să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID: „Suntem foarte decepţionaţi de atitudinea Comisiei Europene”

2 min read

Polonia refuză să mai primească şi să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID, a declarat astăzi ministrul Sănătăţii, precizând că ţara sa dispune de 25 de milioane de doze neutilizate.

„La sfârşitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer – n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile”, a declarat ministrul Adam Niedzielski, la televiziunea de ştiri TVN24, potrivit Politico.eu.

„Această situaţie va antrena un conflict juridic. În fapt, el există deja”, a adăugat el.

Contractul referitor la vaccinuri a fost semnat „între Comisie şi producători” iar ministrul a subliniat că ţara sa nu este direct parte în acest contract.

„Suntem foarte decepţionaţi de atitudinea Comisiei şi a producătorilor”

Potrivit ministrului sănătăţii, Polonia, ţară de 38 de milioane de locuitori, dispune încă de 25 de milioane de doze de vaccin, în timp ce alte 67 până la 70 de milioane au fost comandate.

„Suntem foarte decepţionaţi de atitudinea Comisiei (Europene) şi a producătorilor”, a mai spus Niedzielski, adăugând că ţara sa a încercat în zadar să repartizeze livrările pe mai mulţi ani şi subliniind costurile ridicate ale vaccinurilor.

„Contractul pe care l-am încheiat cu o singură societate se ridică la 6 miliarde de zloţi (1,3 miliarde de euro) până la sfârşitul lui 2023, şi, în acest an, este de peste 2 miliarde”, a declarat el, adăugând că Polonia se află în prezent sub presiune financiară din cauza afluxului de refugiaţi ucraineni.

„Estimăm deci, de asemenea, că, la scara UE, suntem în drept să aşteptăm ca instrumente speciale, care să ne asigure cel puţin mai multă flexibilitate în aceste contracte, să fie concepute pentru noi”, a declarat el.

La Bruxelles, Comisia Europeană a anunţat că a fost informată despre decizia Varşoviei.

Sursa: antena3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *