Medicul Octavian Jurma: Până la Crăciun, majoritatea județelor vor intra în scenariu verde

3 min read

Medicul Octavian Jurma spune că cel târziu săptămâna viitoare incidenţa cazurilor de Covid în România va coborî sub 3 la mie. El susţine că multă lume deja se uită la târguri de Crăciun, dar că este prematur pentru că „am avut astăzi 400 de decese”.

Am coborât aşa cum ne aşteptam sub 5.000 de cazuri încă din săptămâna aceasta, asta înseamnă că peste două săptămâni cazurile în ATI vor coborî sub 1.500 şi vom intra în zona în care putem scoate din carantină spitalele. (…) Pentru noi, pare deja că am intrat într-o zonă de relaxare, foarte multă lume se uită la târguri de Crăciun, e atmosfera asta festivă… E un pic prematur, pentru că am avut 400 de decese astăzi (marţi – n.r.) şi vom continua cu sute de morţi pe zi. Un român moare la fiecare 5 minute, deci nu e o situaţie chiar aşa să ne pemită să uităm de pandemie”, a spus Octavian Jurma la emisiunea Marius Tucă Show de la Aleph News.

Acesta spune că până la Crăciun, dacă va continua această rată de scădere, majoritatea judeţelor vor ajunge în scenariul verde şi vor fi, probabil, sub 2.500 de cazuri pe zi.

„Deschiderea şcolii este o măsură de relaxare care trebuia să preceadă celelalte măsuri de relaxare, care mă aştept să urmeze pe măsură ce situaţia epidemiologică se va îmbunătăţi şi prrobabil că, dacă nu săptămâna asta, săptămâna viitoare cel târziu, în România incidenţa va coborî sub 3 la mie la nivel naţional şi probabil că vom auzi discursuri: nu mai avem nevoie nici de certificatul verde, putem să ne relaxăm şi fără vaccinare, recapitularea scenariului politic din scenariul 3 şi din păcate asta ne duce la discuţia despre valul 5”, a mai afirmat medicul.

Octavian Jurma susţine că faza descendentă de acum este „exagerată” de scăderea numărului de teste efectuate.

„Ne aflăm în continuare într-o fază rapid descendentă, semnificativ exagerată de scăderea numărului de teste, care a ajuns la cote ridicule, la nivel naţional se testează, sunt zile în care se testa mai mult doar în Bucureşti anul trecut în aceeaşi perioadă, dar şi cu acestea se vede o scădere treptată a numărului în spitale, care va continua. Lucrurile în spitale se vor degreva în luna decembie, cam la două săptămâni după această scădere pe care o vedem în continuare. Numărul de cazuri este în continuare foarte mare, apropiat de vârful din valul 3, deci încă este prematur să spunem că am ieşit din val. Situaţia este în continuare foarte, foarte gravă în spitalele noastre, dar prognoza este pozitivă în continuare”, a mai spus medicul, la Aleph News.

El a vorbit despre valul patru ca despre o stare de „anarhie medicală”: „În valul 4 am intrat într-o stare care se poate numi de anarhie medicală. Atât de flagrant, de la cel mai înalt nivel al statului s-a contrazis autoritatea medicală, reprezentată chiar de instituţiile statului, discutăm aici de ordine DSP şi INSP care au fost considerate doar recomandări de căte politicieni de vârf, miniştri şi aşa mai departe, până la cetăţeni obişnuiţi care nici nu se mai obosesc să respecte regulile care sunt impuse”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *