FILARMONICA ”ION DUMITRESCU” din RÂMNICU VÂLCEA din ce în ce mai prezentă în peisajul cultural național și internațional

3 min read
FILARMONICA ”ION DUMITRESCU”

Înființată în 1995 și purtând numele marelui muzician Ion Dumitrescu (născut în comuna Oteșani  – județul Vâlcea), filarmonica vâlceană a devenit în ultimii ani, o scenă din ce în ce mai căutată de muzicienii profesioniști, pe de o parte datorită orchestrei simfonice apreciată cu fiecare ocazie de dirijorii invitați, pe de alta datorită coralei Euphonia – un nume de referință între formațiile corale românești de tradiție și, mai nou, a formației de Jazz – New Phil Jazz Band – care la fiecare apariție cucerește publicul meloman cu repertoriile foarte atractive.

Totodată, instituția emblemă a municipiului Râmnicu Vâlcea găzduiește cel mai longeviv festival pentru tineri din România – Tinere Talente – festival înregistrat la OSIM ca marcă a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” – o confirmare a faptului că, timp de peste 42 de ani, pe scena festivalului au urcat tineri care mai târziu aveau să devină cei mai mari muzicieni din România contemporană. (Pianiștii: Viniciu Moroianu, Luiza Borac, Dana Ciocârlie, Răzvan Dragnea, Daniel Goiți, Valeriu Rogacev, Mihaela Ursuleasa, Bogdan Pavlică, ș.a. Violoniștii: Cristina Anghelescu, Alexandru Tomescu, Florin și Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Florin Galați, Luminița Burcă, Sebastian Tegzeșiu; Violonceliștii: Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Octavian Lup, Diana Lighetti; Artiștii lirici: Angela Gheorghiu, Felicia Filip, Ruxandra Donose, Claudia Codreanu, Irina Iordăchescu, Simina Ivan; flautiștii: Ion Bogdan Ștefănescu, Cătălin Oprițoiu, Claudia Iordache, ș.m.a).

De-a lungul timpului orchestra simfonică și corul Euphonia au susținut concerte de excepție marcând în peisajul național evenimente rămase în memoria melomanilor prin colaborări cu dirijori de prestigiu: Iosif Conta, Ovidiu Bălan, Ilarion Ionescu Galați, Petre Sbârcea, Theodor Costin, Gheorghe Costin, Florin Totan, Dumitru Goia, Radu Ciorei, Matei Corvin, Voicu Enăchescu, Theo Wolters, Russell McGregor, Orazio Baronello ș.m.a.

Repertoriul formațiilor este impresionat, atât orchestra cât și corul abordând compozițiile tuturor epocilor muzicale, în diverse formule, de la cameral la simfonic și vocal simfonic precum și de operă. Ultima colaborare peste hotare a orchestrei materializându-se în cooproducția Operei ”Cenușereasa” de G. Rossini, eveniment în urma căruia muzicienii vâlceni au fost apreciați la superlativ.

Managementul ultimilor ani a implementat noi strategii, colectivele artistice ale filarmonicii fiind valorizate atât din punct de vedere repertorial și al colaborărilor de excepție cât și din punct de vedere al flexibilității și deschiderii față de categorii din ce în ce mai largi de public, către care colectivele artistice se orientează permanent, oferind concerte inedite atât sala de concerte în fiecare zi de luni de la ora 19.00 cât și în spații neconvenționale, în diverse ocazii sau la sărbători istorice.

Toate informațiile despre una din cele mai active filarmonici din România le puteți găsi pe web-site-ul instituției: filarmonica-valcea.ro sau pe pagina de Facebook. Bilete și abonamente puteți procura de la Agenția filarmonicii sau de pe bilete.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *